La vall de Barravés és un espai natural en el qual la presència de gran varietat de bolets la configuren com un dels espais més singulars del Pirineu català. D'entre les espècies més valorades des de la vessant gastronòmica destaca el cep, el Boletus edulis, del llatí boletus, considerat a la majoria de països europeus com el bolet per excel·lència. És molt semblant al Boletus aestivalis i al siureny (Boletus aereus), amb el que sovint se'l confon.
El Cep té el capell primer hemisfèric i després convex-aplanat de color marró-castany de tonalitat força variable. La superfície és viscosa i presenta rugositats. El peu, color gris-avellana, és quasi ovoide i acilindrat en els exemplars adults. La seva carn és blanquinosa.
Principal Programació:
- Degustació gratuïta de ceps per a tots els assistents. Risotto d'arròs arborio amb bolets i ceps.
- Concurs de boletaires.
- Sortida per conèixer els bolets de la vall de Barravés.
- Encesa de la foguera de tardor a la Plaça.
- Exposició de bolets.
- Mercat tradicional de tardor de la Festa del Cep de Vilaller, amb productes propis d'aquestes dates : bolets, torrons, cireres de pastor o pa de figa, orellanes, flors seques, herbes remeieres, codonyat, mels, torrons… i productes alimentaris dels Països Catalans.
- Concurs de tala de troncs: Els Azkolaris Catalans. Diversos llenyataires tallaran amb destral catalana, xerrac mecànic i xerrac manual a dues mans, un nombre determinat de troncs de gruix variable en el mínim de temps possible. Els protagonistes són veritables professionals del bosc, els quals utilitzaran en una primera fase del concurs utensilis de treball absolutament contemporanis com els xerracs mecànics i, en segon terme eines més tradicionals com el xerrac manual a dues mans i la destral catalana. El concurs consisteix en una combinació de tècnica, rapidesa i habilitat que el configuren com un acte molt atractiu pel públic assistent