La plaça de l'Ajuntament ha estat de sempre el lloc d'intercanvi de mercaderies. Així des del mercat del gra que es celebrava a l'anomenada plaça del Blat, una de les dues places que formaven part de l'actual, el mercat estable de la Pajarera o el mercat setmanal dels pagesos de la contrada que venien a vendre les seves mercaderies.
La fira de la Pajarera vol recuperar diferents aspectes d'una època en què Igualada iniciava la seva projecció, una projecció industrial, social, urbanística, de mercat d'abast comarcal, en definitiva es dibuixava la territorialitat d'una Igualada de futur, que ocuparia la capitalitat de l'Anoia. Amb la fira de la Pajarera es vol reivindicar quelcom molt igualadí com és el fet que ha donat lloc a l'expressió d'anar a la plaça quan es vol indicar el fet d'anar al mercat. A Igualada, la plaça ha estat sinònim de mercat, de compra i venda, de transaccions, d'abastiment i per què no, de relacions socials. La Pajarera durant 53 anys va ser un símbol de la plaça i del seu mercat i com a tal s'ha volgut recuperar aquest nom per a designar aquesta fira amb un toc diferencial d'una Igualada que ocupava un lloc destacat dins de la indústria i economia catalana de l'època.
ESPECTACLES
La Fira de la Pajarera reprodueix un mercat i la vida quotidiana d'una Igualada fabril que basava la seva economia en les adoberies (entre bombos) i el tèxtil (i telers). Així trobem diversos personatges d'època que ens faran recordar aquesta activitat vital a l'entorn del mercat de la Plaça de l'Ajuntament:
-La parella de la Guàrdia Civil vigilant l'estraperlo
-Venedores de calendaris i pronòstics
-El tàndem modernista
-El fotògraf ambulant
-Els homes anunci
-El joc del conill i el neuler ambulant
-El bisbe i l'escolanet
-El sereno
-Les Trementinaires dels Pirineus
-Venedores de pòlvores de matar rates
- La pianola
MERCAT D'ARTESANS